Marinade

Marineren is een eenvoudige bereiding die je kan toepassen op vlees, vis maar ook groenten en vleesvervangers. Een marinade werkt op drie manieren: je kan marineren om ingrediënten zachter te maken en smaak te geven. Sappige ribbetjes op de barbecue zijn erg geliefd, maar je kan ook heerlijke lamskoteletten, super malse kippenreepjes of een smakelijke côte à l’os klaarmaken met een marinade. Gemarineerde vis zoals zalm en tonijn is ook enorm lekker.

Zo maak je een marinade

Een goede marinade bestaat altijd uit drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden.

  • Zure vloeistoffen zoals witte wijn, (balsamico)azijn of citroensap zorgen voor een malse textuur. Tonijn kan je als het ware garen in marinade.
  • Vetten zoals plantaardige olie (olijfolie of arachideolie) vormen een laagje rond je ingrediënten en houden je bereiding sappig. Ze maken het mogelijk om gemarineerde bereidingen langer te bewaren.
  • Kruiden en specerijen geven je marinade de nodige smaak. Dat kan gaan van honing en sojasaus tot knoflook, ajuin, droge kruiden en verse tuinkruiden.