Nachoplatter met Picanha

Porties: 4 Totaal Tijd: 50 minuten
pinit

Wie houdt er niet van een bordje overheerlijke, knapperige nachos, belegd met gesmolten kaas, pittige salsa en romige guacamole? Maar wist je dat de nacho zijn oorsprong vindt in Mexico en dat hij de afgelopen jaren een ware metamorfose heeft ondergaan?
Nacho’s zijn een gerecht uit de tex-mexkeuken. Ze worden zowel als hoofdgerecht als bij wijze van snack gegeten.

Het gerecht bestaat uit tortillachips, bedekt met jalapeño en daar overheen kaas, soms vlees (meestal gehakt). Er zijn ook andere ingrediënten mogelijk, zoals ui, tomaten, olijven, chorizo, maïs en bonen. Het gerecht wordt vervolgens in de pan, oven of barbecue verwarmd.

Het gerecht werd voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die ‘Nacho’ werd genoemd. De originele nacho’s zoals Anaya deze maakte bestonden uit tortillachips met gesmolten kaas en jalapeño’s. Een vrouw zou later de naam “Nacho’s Especiales” hebben bedacht.

Bierpairing bij nachos: Een hoppige IPA kan de rijkdom van nachos doorbreken, terwijl een lichte Lager hun smaken kan aanvullen.

Nachoplatter met Picanha

Voorbereidingstijd 15 minuten Bereidingstijd 35 minuten Totaal Tijd 50 minuten
Porties: 4 Geschatte kosten: € 1

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Verwarm de barbecue (of oven met grillstand) voor op 185 graden.

  2. Rub de picanha rijkelijk in met de koffierub.

  3. Verwarm een skillet en bak de picanha op de vetzijde stevig aan. Draai het vlees om en laat de andere kant kort bakken. Neem het vlees uit de pan en laat het even kort rusten. Het vlees mag nog vrij rood van binnen zijn

  4. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en snipper de rode ui ragfijn. pluk de blaadjes koriander, hou deze apart. Snijd de steeltjes heel fijn.

  5. Verdeel de nachochips over een vuurvaste ovenschaal.

  6. Snijd de picanha in dunne tranches en snij eventueel nog kleinere stukjes en verdeel over de chips. Verdeel er de cherrytomaatjes, de koriandersteeltjes en de rode ui overheen. Lepel er rijkelijk de kaassaus overheen en plaats de ovenschaal in de barbecue.

  7. Laat het ongeveer 5 - 8 minuten gratineren. Let op dat de chips niet verbranden.

  8. Neem uit de barbecue en lepel er de losgeroerde zure room overheen. Garneer tenslotte met de korianderblaadjes. Serveer er een milde salsasaus bij.

Opmerking

Bierpairing bij nachos: Een hoppige IPA kan de rijkdom van nachos doorbreken, terwijl een lichte Lager hun smaken kan aanvullen.

Koriander eventueel vervangen door peterselie.

Sleutelwoorden: Bavette, BBQ, Fingerfood, Kalfsvlees, Kip, Picanha, Procureur, Rundvlees, Varkensvlees

Heb je dit recept gemaakt?

Pin dit recept om te delen met je vrienden en volgers.

pinit

Smokey Bear

Hallo mijn naam is Jaap Brouwer.

Sommige mensen kennen mij ook als "Smokey Bear".

Mijn hobby en passie is het bereiden van smakelijke gerechten op de BBQ of met de Dutch Oven. Ik ben al enige jaren gecertificeerd jurylid van diverse BBQ organisaties, en heb zodanig ook op veel grote internationale wedstrijden gejureerd tevens heb ook zelf enkele BBQ wedstrijden georganiseerd en doe ik regelmatig ook zelf mee aan diverse wedstrijden. Omdat ik je graag kennis wil laten maken met de bereiding van gerechten op de BBQ ben ik deze website begonnen.

Op deze site kun je ook recepten tegenkomen die door anderen zijn gemaakt.

Rate this recipe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Add a question

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Min

Share it on your social network