Rundvlees

Een diamanthaas is een relatief onbekend, maar heerlijk stuk rundvlees. Het bevindt zich in de schouder van het rund en wordt gesneden uit de zogenaamde ‘voorklap’. Het vlees is zeer smaakvol en sappig en bevat weinig vet en bindweefsel.

Het bereiden van een diamanthaas op de BBQ is gemakkelijk en heel smakelijk. Zorg er eerst voor dat de haas op kamertemperatuur is voordat je hem gaat grillen, dit zorgt voor een gelijkmatige garing. Bestrooi de diamanthaas met zout en peper en laat hem ongeveer een uur marineren voor extra smaak. Verhit de BBQ tot 200 graden Celsius en grill het vlees aan beide kanten ongeveer 3-4 minuten. Laat het daarna nog een paar minuten rusten op een bord onder aluminiumfolie voor het serveren. Eet smakelijk!

Een bavette is een snit uit de flank van de koe en is ook bekend als “flap meat” of “vanglap”. Dit vlees heeft lange vezels en is rijk aan smaak. Bavette wordt vaak gesneden in de vorm van een platte rechthoek en heeft een grove draad.

Wanneer het op de juiste manier wordt bereid, kan bavette heerlijk mals en sappig zijn. Je kunt bavette op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van je smaak en voorkeur. Een aantal suggesties zijn:

  • Grillen: Bestrijk de bavette met olie en gril deze direct op hoog vuur. Draai het vlees regelmatig om totdat het gaar is.
  • Bakken: Verhit wat olie in een pan en bak de bavette op hoog vuur aan beide kanten bruin. Zet het vuur lager en bak het vlees in ongeveer 10-15 minuten tot de gewenste gaarheid is bereikt.
  • Sous-vide: Leg de bavette in een vacuümzak en kook deze sous-vide op een temperatuur van ongeveer 54°C. Haal de bavette na ongeveer 4 uur uit het waterbad en bak het vlees kort op hoog vuur om een mooie korst te creëren.
  • Stoven: Snij de bavette in blokjes en stoof het in bijvoorbeeld een stoofpot. Het vlees wordt hierdoor extra mals en de smaak trekt goed in het vlees.

Probeer vooral verschillende manieren uit om te ontdekken welke bereidingswijze jouw voorkeur heeft. Eet smakelijk!

Picanha is een populair stuk rundvlees uit Brazilië, ook wel bekend als de staart van de rump. Het staat bekend om zijn sappige textuur en intense smaak en wordt meestal gegrild.

Er zijn verschillende manieren om picanha te bereiden, hier zijn er een aantal:

  • Gegrild: Bestrooi de Picanha met zout, grill hem direct op hoog vuur totdat hij bruin en krokant is, zet het vuur vervolgens lager en laat hem nog enkele minuten doorgaren, afhankelijk van jouw voorkeur.
  • Oven: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, bestrooi de Picanha met zout, leg deze op een rooster en plaats deze in de oven. Laat het vlees ongeveer 60 minuten braden of totdat het de gewenste bruinheid heeft bereikt.
  • Sous-vide: Vacumeer de Picanha samen met kruiden naar keuze en kook deze vervolgens in water op 130 graden Celsius gedurende 2-3 uur, grill of bak het vlees daarna om een krokante korst te krijgen.

Probeer het vlees niet te vaak om te draaien tijdens het bereiden, dit kan de sappigheid van het vlees verminderen. Laat het vlees ook even rusten voordat je het snijdt, om alle sappen zich te laten herverdelen. Geniet van je Picanha!