Een varkensprocureur, ook wel varkensnek genoemd, is een groot stuk vlees dat veel bindweefsel bevat. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat het vlees extra smaakvol wordt tijdens het garen. Door de procureur langzaam te garen op lage temperatuur, wordt het bindweefsel omgezet in gelatine, waardoor het vlees heerlijk mals en sappig wordt.
Waarom kiezen voor varkensprocureur op de BBQ?
- Smaakvol: De procureur heeft een rijke, volle smaak die perfect past bij de rokerige aroma’s van de barbecue.
- Mals: Door het langzame garingsproces wordt het vlees supermals en valt het bijna uit elkaar.
- Veelzijdig: Je kunt er verschillende gerechten mee maken, zoals pulled pork, carnitas of gewoon als braadstuk.
- Prijs-kwaliteit: De procureur is een relatief goedkoop stuk vlees, maar levert een fantastisch resultaat op.
Bovenstaand recept is afkomstig van de Sligro
Procureur van de barbecue
Ingrediënten
Instructies
-
Snijd het teveel aan vet van de procureur.
-
Verwarm het water en voeg er het zout aan toe. Blijf roeren tot het zout volledig is opgelost. Laat het water volledig afkoelen en voeg er de helft van de rub aan toe. Roer goed door. Schenk de afgekoelde pekel in een ruime bak en leg er procureur in. Eventueel kun je er nog iets zwaars op leggen zodat het vlees onder het vocht blijft. Plaats in de koelkast en laat 12 uur pekelen.
-
Neem de volgende dag uit de pekel en spoel goed af onder de kraan. Dep zeer goed droog en wrijf rondom in met de rest van de rub.
-
Steek de kamado aan en zorg voor een directe en een indirecte zone. Warm de kamado zo voor dat de temperatuur in de deksel ongeveer 140 °C. bedraagt.
-
Leg de procureur op de directe zone en braad rondom mooi aan. Verplaats naar de indirecte zone en laat ongeveer 2,5 uur zachtjes garen. Draai het vlees tijdens het garen iedere 20 minuten om, zodat het gelijkmatig gaart. Controleer met een kernthermometer of de kerntemperatuur minimaal 68 °C bedraagt.
-
Rooster nog kort rondom op de direct zone. Neem van de barbecue, kruid lichtjes met fleur de sel en versgemalen peper en snijd in mooie plakken. Eventueel kun je de plakken nog kort roosteren op de barbecue.